• Çalışma Saatleri

    Hafta İçi 09:00 - 18:00

  • Bize Ulaşın

    (+90) 850 380 15 25

Bina otomasyon sistemleri, alışveriş merkezlerinde, büyük boyutlu binalarda, iş merkezlerinde hem maliyet hem de işletme açısından kullanıcılara önemli avantajlar sağlamaktadır. Bu sayede öncelikle binalarda sürekli tekrarlanan işlemler kendiliğinden gerçekleştiriliyor, arızalar ve tehlikeler önceden tespit edilebilerek gerekli önlemler alınabilmektedir. Bina Otomasyon Sistemleri PLC’ler kullanılarak esnek bir yapıda ve güvenilir şekilde yapılabilmektedir Bina Otomasyon Sistemi ile izlenebilen ve kontrol edilebilen noktalar,

1. Aydınlatma Otomasyonu, (dimmer kontrolü, zaman kumandası ile lambaların açılıp kapatılabilmesi)
2. Havalandırmaların Kontrolü, (Binalarda bulunan egzost fanlarının kumanda edilip, arızalarının ve çalışma durumlarının kontrolü)
3. Jeneratörlerin izlenmesi ve kumandası,
4. Klima Santrallerinin Otomasyonu, (Isıtma‐soğutma set değerlerinin girilmesi, üfleme ayarlarının yapılması, zamana bağlı ve manuel olarak esnek kontrol
imkanı)
5. Chiller ünitelerinin izlenmesi ve kumandası,
6. Otopark havalandırma ve aydınlatma kontrolleri,
7. Kayar kapı kontrolleri,
8. Hava perdelerinin izlenmesi ve kumandası,
9. Yakıt ve su depolarının seviye ve taşma kontrolü,
10. Fancoil sisteminin kontrolü,
11. Çevre aydınlatmaların kontrolü,
12. Pompaların izlenmesi ve kumandası,
13. Alçak gerilim panolarının izlenmesi ve şalter kumandalarının yapılması,
14. Garaj karbonmonoksit miktarının izlenmesi ve fan kumandalarının yapılması,
15. Kullanma suyu miktarının izlenmesi,
16. Enerji tüketimi analizlerinin yapılması (kWh)
17. Su tüketimi analizi (m3)
12. Pompaların izlenmesi ve kumandası,
13. Alçak gerilim panolarının izlenmesi ve şalter kumandalarının yapılması,
14. Garaj karbonmonoksit miktarının izlenmesi ve fan kumandalarının yapılması,
15. Kullanma suyu miktarının izlenmesi,
16. Enerji tüketimi analizlerinin yapılması (kWh)
17. Su tüketimi analizi (m3)

Bina Otomasyon Sistemlerinin Avantajları

1. İşletme kolaylığı,

2. Enerji tasarrufu,

3. Enerji yönetimi,

4. Bakım kolaylığı,

5. Bakım ve işletme maliyetlerinde azalma,

6. Güvenilir sistem,

7. Aydınlatma kontrolü,

8. Tek noktadan tüm sisteme hakim olma

ÖRNEK BİNA OTOMASYON SİSTEMİ

Sistem donanımı,

PLC üniteleri,

Operatör panelleri,

Bilgisayar,

Panolar,

Enerji analizörleri,

İndikatör panelleri,

Aydınlatma Otomasyonu;

Kolay kontrolünün yanında aydınlatma kontrolü modülüyle, açma/kapama ve ışık şiddeti ayarlama fonksiyonları gerçekleştirilirken. Aydınlık seviyesini ölçen sensörler, ortamdaki ışık şiddetini ayarlayarak istenilen seviyede tutarken, en düşük enerji düzeyiyle görüşün her zaman net olmasını sağlıyor. Bütün bu sistemlerin ve ayarların zaman programları ile çalıştırılması, ayar değerlerinin zamana göre değiştirilmesi de mümkün oluyor.

Klima Santrallerinin Kontrolü;

Klima santralleri ile haberleşme hattı üzerinden bilgiler alınarak cihazların istenilen sıcaklık şartları ve üfleme ayarları ile çalışması sağlanmaktadır. Klimalar ile her türlü arıza bilgisi izlenebilmektedir. Örnek villanın ana ısıtma sistemi (kazan, pompalar v.b.), ısıtma ihtiyacı olduğunda otomatik olarak dış hava sıcaklığına göre hesaplanan sıcaklıkta devreye giriyor. Aynı şekilde, hava sıcaklığı yükseldiğinde ve soğutma ihtiyacı ortaya çıktığında ana soğutma sistemi devreye giriyor. Klima santralleri ile taze hava filtreden geçirilerek temizleniyor ve istenen nem/sıcaklık düzeyi sürekli ve hassas olarak kontrol edilerek aynı düzeyde tutuluyor. Kapalı yüzme havuzunda da ortamdaki nem oranı ve sıcaklığı ilgili klima santraliyle sağlanırken su sıcaklığı da sabit bir düzeyde tutuluyor. Benzer bir mekanizmayla evde kullanılan sıcak suyun sürekli olarak istenen derecede kalması sağlanıyor.

Genel hacimlerde çalışan diğer kontrol fonksiyonları ise şöyle sıralanıyor:

Su deposu

Su deposundaki seviye, sistem tarafından sürekli ölçülerek azalması durumunda ikaz mekanizması harekete geçiriliyor ve merkez bilgisayarında raporlanıyor.

Bahçe sulama sistemi

Zamana göre otomatik olarak çalıştırılarak, unutkanlık riski ortadan kaldırılıyor. Tatildeyken veya evde kimse yokken dahi bitkilerin canlı kalması sağlanıyor.

Aydınlatma

Dış hava aydınlık seviyesi ölçülerek hava karardığında dış ve çevre aydınlatması sistem tarafından devreye sokuluyor. Aydınlatma elemanlarının kapatılması, gerek istenen zamanla, gerekse havanın aydınlanmasıyla gerçekleştirilebiliyor.

Garaj

Ev sahiplerinin araçlarının altına monte edilen özel bir plaka ve yere monte edilmiş algılayıcılarla araçlar tanınarak garaj kapısının açılması sağlanıyor, eve birinin geldiği sistem tarafından anlaşıldığından, garajdan yaşam alanına geçiş güzergahı aydınlatmaları eğer karanlıksa açılıyor ve mekanlar konfor moduna geçiriliyor. Garajdaki CO sensörü, rahatsızlığı ve hatta zehirlenmeyi önlemek üzere, CO seviyesi arttığında ilgili mekanizmayı (egzost fanı v.b.) harekete geçirerek havanın temizlenmesini sağlıyor.

Çevre güvenliği

Hareket algılayan kameralar ve alarm durumunda alarm yönüne çevrilen hareketli kameralarla görüntü ilgili ekranlara ulaştırılıyor ve ilgili birimler uyarılıyor. Aynı zamanda kayıt işlemi de gerçekleştiriliyor.

Elektrik

Enerji kesildiğinde ve jeneratör devreye girdiğinde, cihazlar ve priz enerjileri kritik olanlardan başlayarak jeneratörün sağlıklı olarak çalışabileceği ölçüde devreye sokuluyor.

Merkezi Kontrol

Tüm bu sistemlerin en önemli özelliği ise tek bir merkez bilgisayarıyla kolayca kontrol edilebilmesi, izlemesi ve ayarlarının gerçekleştirilebilmesi… Kontrolün çok basit hale getirilmesinin yanında, bütün sistemlerdeki arızalar ve alarmlar da yine aynı bilgisayardan raporlanabiliyor. Sistemdeki cihazların çalışma sürelerini izleyen merkez bilgisayarı, bakım zamanı geldiğinde kullanıcıları uyararak bir arıza ve dolayısıyla rahatsızlık oluşmadan sistemin çalışmasını sağlıyor. Merkez bilgisayarı, aynı zamanda uzaktan erişim yeteneği ile ev sakinlerinin iş yerindeki bir bilgisayarla evini tam olarak kontrol etmesini de mümkün hale getiriyor. Tatile çıkıldığında evdeki sistemler konfor modundan tasarruf veya kapanma moduna geçirilerek, kritik sistemler dışındakiler kapatılıyor, evdeki sensörler birini algıladığında alarm veriyor, tatilden dönüşte ise telefon aracılığıyla sistemler ev sahibi eve varmadan konfor moduna geçirilebiliyor. Belirli bir büyüklüğün üzerinde ve çeşitli yaşam alanlarını barındıran evler için, akıllı yönetim sistemleri konforu ideal seviyede tutarken aynı zamanda önemli ölçülerde tasarruf gerçekleştiriyor. Evlerini akıllı hale getirilmeyen kullanıcılar ise yaşam alanlarını kontrol etmekte hayli zorlanıyorlar.